Vanaf 16,5 Jaar beginnen met rijles !!

Uit proeven in Duitsland is gebleken dat jongeren die meededen aan het experiment "Begeleid Rijden" een kleine dertig procent minder ongelukken veroorzaken en bijna een kwart minder overtredingen plegen. “Het ongevalrisico van 18- tot 24-jarigen verlagen is dan ook het belangrijkste doel.

Het "Begeleid autorijden" is vanaf medio 2011 in nederland in werking getreden. Jongeren kunnen vanaf 16,5 jaar beginnen met het volgen van een rijopleiding en het theorie-examen afleggen. Vervolgens kunnen zij vanaf hun 17e jaar het rijexamen afleggen.

Onder begeleiding autorijden

2todriveVanaf de dag dat je 16,5 jaar bent geworden mag je op voor je theorie-examen-B en mogen de praktijklessen beginnen. Vanaf de dag dat je 17 jaar bent geworden mag je examen afleggen voor je autorijbewijs. De proef duurt zo'n 6 jaar en zal tussentijds geëvalueerd worden.

Als er een gecombineerd examen AM - B komt zal een kandidaat vanaf 16 Jaar zijn of haar theorie kunnen gaan halen voor zowel de bromfiets als de auto tegelijk. Vanaf je 16,5 jaar kun je dan ook starten met de rijlessen en vanaf je 17e jaar kun je dan op voor je praktijk-examen B. Zodra je geslaagd bent mag je starten met het begeleid rijden, totdat je de leeftijd van 18 jaar hebt bereikt mag je dan alleen onder begeleiding rijden, als je geslaagd bent voor je praktijk-examen B krijg je wel automatisch het AM - rijbewijs en mag je dus ook met de Bromfiets de weg op. Voor de begeleider gelden de volgende voorwaarden;

  • De begeleider is een coach en geen verantwoordelijke, de verantwoordelijkheid ligt bij de bestuurder
  • De begeleider moet minimaal 10 jaar in het bezit zijn van een geldig rijbewijs
  • De begeleiders moeten geregistreerd staan op een pas welke men bij zich moet hebben tijdens het begeleid rijden. ( Max 5 begeleiders per Pas.)
  • De begeleiders worden nagetrokken op verkeersantecedenten. Men mag dus niet geregistreerd staan voor zware verkeersovertredingen.


Daarnaast moeten de ouders of verzorgers toestemming geven om aan de opleiding en het begeleid rijden deel te nemen. En dienen zij akkoord te gaan met de begeleiders die gekozen zijn en geregistreerd worden. Daarnaast is het begeleid rijden alleen geldig binnen Nederland en mag er dus niet op deze wijze in het Buitenland worden gereden. Ook kun je gewoon vanaf je 18de jaar beginnen met je rijopleiding.